W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Nadleśnictwo

Aktualności

Świąteczna lista „must have” Polaków

2024-12-28 15:30:38

Świąteczna lista „must have” Polaków

Wprawdzie święta minęły, jednak atmosfera pozostaje nadal. Co znalazło się na liście „must have" Polaków? Sprawdziła to w ogólnopolskim badaniu agencja badawczo-konsultingowa Danae.



Więcej domatorów

Jedynie 2 proc. Polaków opuściło swoje domostwa, by spędzić je w hotelu albo pensjonacie – w kraju lub zagranicą. Pozostali zorganizowali wigilię w domu, w gronie domowników (30 proc.), krewnych lub znajomych (37 proc.) albo sami wybrali się z wizytą do innych (16 proc.).

Kluczowe tradycje

Opłatek znalazł się w domach 78 proc. Polaków, tak samo jak tradycyjne potrawy wigilijne. Świąteczne drzewko jest ważne dla 74 proc. Polaków, natomiast obdarowywanie się prezentami – praktykę podkreślającą atmosferę radości i bliskości – dla 67 proc.

Tradycja kolędowania, choć ustępuje bardziej uniwersalnym zwyczajom świątecznym, wciąż figuruje na liście Polaków (49 proc.) tak samo jak udział w Pasterce, na którą wybrało się 33 proc. respondentów.

Nadleśnictwo

A co z karpiem?

Nasza lokalna ryba słodkowodna, od pokoleń nadająca smak Świętom Bożego Narodzenia, ma się dobrze i nadal uznawana jest za nieodłączny element tego wyjątkowego momentu w roku. Obecność potraw z karpia na świątecznym stole była istotna dla 44 proc. osób, szczególnie powyżej 30. r.ż., ale wśród młodszych respondentów (18-29 lat) już nieco traci na znaczeniu (31 proc.). Różnicę widać również wtedy, gdy spojrzymy na regiony Polski zamieszkiwane przez respondentów. Obecność karpia na wigilijnym stole jest szczególnie istotna w województwach: lubuskim (64 proc.), śląskim (58 proc.), wielkopolskim (55 proc.), świętokrzyskim (53 proc.) oraz lubelskim (50 proc.). Mniejsze znaczenie karp odgrywa w woj. pomorskim i zachodniopomorskim, na co wpływ może mieć przywiązanie mieszkańców do ryb morskich.

Inne ryby

Na drugim miejscu uplasował się śledź (48 proc.), a dorsze zajęły trzecie miejsce (33 proc.). Inne popularne ryby, które pojawiły się we wskazaniach uczestników badania, to łosoś (26 proc.), mintaj oraz pstrąg – po 18 proc., czy morszczuk – 11 proc. Rzadziej na stołach Polaków pojawiają się takie ryby jak sandacz (7 proc.) czy inne gatunki słodkowodne oraz morskie (po 4 proc.). Nieliczni respondenci badania wskazali na węgorza (2 proc.), co może wynikać z jego mniejszej dostępności na rynku oraz wysokich cen.

ach