Projekt „Produkty zbożowe w tradycji pokoleń” ma na celu połączenie tradycyjnych przepisów kultywowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich ze współczesnymi aranżacjami tych dań realizowanymi przez szefów kuchni młodego pokolenia.
Ze wszystkich województw
Organizatorem tego ogólnopolskiego konkursu jest Stowarzyszenie Innowatorów Wsi, zrzeszające producentów rolnych i przetwórców produktów rolno-spożywczych. Spośród zgłoszonych do konkursu wytypowano 16 KGW, po jednym z każdego województwa. Wielkopolskę reprezentowało będzie Koło Gospodyń Wiejskich Wojciechowianki z Wojciechowa w gminie Kawęczyn.
Nagrody i książka
Gospodynie pod okiem kamer przygotują własne dania. Będą to zupy, dania główne oraz przekąski z wykorzystaniem produktów zbożowych. Trzy najwyżej ocenione koła otrzymają nagrody rzeczowe o wartości od 2,5 tys. zł do 6 tys. zł. Reprezentujący organizatorów szef kuchni wykona te same dania w nowej odsłonie. Efektem tej współpracy będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami wszystkich przygotowanych w ramach konkursu dań.