Przed komisją konkursową było bardzo trudne zadanie. Wszystkie dania były smaczne i wyjątkowo przystrojone. Danuta Plucińska z konińskiego starostwa, Maria Siwińska, prezes Stowarzyszenia Między Ludźmi i Jeziorami, Marta Błaszczyk, dyrektor biura stowarzyszenia oraz Milena Fabisiak, przedstawicielka „Przeglądu Konińskiego” spróbowały potraw przygotowanych przez członkinie siedmiu Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu konińskiego. Pierwsze miejsce zajęły gołąbki przygotowane przez KGW Szyszyn, drugie miejsce zdobyło KGW Odnowa w Półwiosku Starym za zupę pomidorową – specjalność Małgosi, trzecie miejsce dla KGW Ościsłowo za faszerowane pomidory.
Danuta Mikołajewska, przewodnicząca KGW Szyszyn i członkini Krystyna Olczak przywiozły do Marianowa gołąbki, które zajęły pierwsze miejsce w konkursie. Zapytaliśmy panie o przepis. – Musi być kapusta, mięso z łopatki, ryż, sól, pieprz, jajka. Kapustę trzeba sparzyć. Głąb wykrawamy, wkładamy do wody, parzymy i jak listki zaczną odchodzić, to wtedy nakładamy doprawione mięso z ryżem. Na wierzch kładziemy keczup przez nas robiony. Jak go przygotowujemy? Trzeba sparzyć pomidory, pokroić, wrzucić na patelnię, dodać pieprzu, soli, marchewkę i to wszystko zblendować. On też. Nadał naszym gołąbkom wyjątkowego smaku – mówił panie. Jakie proporcje dawać do gołąbków? – Kilogram łopatki zmielonej, jedną kapustę.
Drugie miejsce zajęła zupa pomidorowa – specjalność Małgosi. – Składników potrzeba niewiele. Pół kilograma pomidorów obranych ze skórki. Około 15 dkg marchewki (1 duża) startej na drobnej tarce. Około 60 gram pietruszki (niezbyt duża) startej. Przysmażamy na maśle około 30 minut, żeby warzywa były rozgotowane i nie trzeba było miksować. Pomidorki pokrojone dodajemy do tego. One się pięknie rozgotują. Ja akurat dałam pomidory malinowe z własnego ogródka. Po pół godzinie dodałam pół litra wody i to się pogotowało jeszcze pół godziny. Sól, pieprz do smaku, żadnych innych dodatków – zdradzała nam przepis Małgorzata Kuligowska, przewodnicząca KGW Odnowa w Półwiosku Starym. Czy zagęszcza czymś zupę? – Tu było tylko pół litra wody, bo było sporo warzyw. Niczym jej nie zagęszczam, bo ona zagęszcza się swoimi składnikami. Potrzeba jeszcze około 3 niedużych łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany do udekorowania, plus natka pietruszki i bazylia. Dodałam też odrobinę świeżej bazylii i to się razem dusiło. Do zupy może być ryż czy kluseczki. W domu w zasadzie robię tylko sam krem bez dodatków. Jestem zaskoczona, że zajęliśmy drugie miejsce, bo było wiele wspaniałych potraw, świetnie wyglądających.
Reprezentantki KGW Ościsłowo – Sławomira Nawrocka, Edyta Kropska (przewodnicząca), Lidia Siemińska i Iga Giza – zaprezentowały faszerowane pomidory. Ich potrawa zajęła trzecie miejsce. – Trzeba ugotować ryż, filet z kurczaka pokroić dodać soli, pieprzu i przesmażyć. Przesmażyć również cebulkę. Na końcu dodać curry i ogórek konserwowy pokrojony nie za cienko i nie za grubo, żeby go było czuć. Można dołożyć też paprykę, ale nie wszyscy lubią. Na koniec dołożyć do tych składników majonez i keczup, wszystko wymieszać. Wykroić środek z pomidorów i włożyć farsz. Można też zapiec w piekarniku – mówiła Sławomira Nawrocka, autorka przepisu. Skąd pomysł na dekorację? – Pracowałam kiedyś na weselach – wyjaśniała.
Zwyciężczyniom pogratulował także Michał Chmielewski, dyrektor MGOK-u w Ślesinie. Oprócz przedstawicielek KGW Szyszyn, KGW Odnowa Półwiosek Stary, KGW Ościsłowo do Marianowa przyjechały członkinie KGW Bielawy, KGW Kijowiec, KGW Półwiosek Lubstowski i KGW w Marianowie.
Po wręczeniu nagród finansowych i rzeczowych uczestnicy spotkania próbowali konkursowych dań. Nie zabrakło też kawy i słodkości. Na ręce Anny Lewandowskiej, przewodniczącej KGW w Marianowie, przekazano puchar za organizację imprezy.