Wiktoria Skowrońska, uczennica klasy 4 w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie zdobyła srebrny medal Mistrzostw Dekoracji Cukierniczych ExpoSweet w Warszawie. Przygotowała przepiękne pierniki, których tematem był „Podwodny świat”.
Podczas największych targów cukierniczych w Polsce ExpoSweet w Warszawie odbyły się Mistrzostwa Dekoracji Cukierniczych o zasięgu międzynarodowym. Wiktoria Skowrońska z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie przygotowała pierniki, wykorzystując wiele zaawansowanych technik dekoracji. Zdobyła uznanie profesjonalnego jury uzyskując srebrny medal. Była najmłodszą uczestniczką konkursu, a start w mistrzostwach zapewniła sobie wygrywając w grudniu ogólnopolski konkurs na artystyczne dekorowanie pierników dekorPIERNIKart. Prace na mistrzostwach to efekt wielotygodniowej pracy i przygotowań do konkursu.
Kolorowe pierniki, na których można zobaczyć trójwymiarowe koniki morskie, rozgwiazdy czy rybki oraz piernikowy witraż robiły ogromne wrażenie na odwiedzających targi. Do połowy marca prace można podziwiać w centrum gastronomicznym ZSEU w Żychlinie. Uczennica od trzech lat pracuje pod opieką Katarzyny Hryciuk.
opr. Marcin Szafrański