W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Shootersss

Aktualności

KRÓLESTWO GOSPODYŃ. Jesienią dom pachnie przetworami

2022-10-20 11:31:23
Milena Fabisiak
Napisz do autora

15 października obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kobiet Wiejskich. Z tej okazji członkinie KGW „Marianki” z Marianowa zaprosiły do siebie KGW „Potworowianki” z Potworowa. Panie postanowiły tak jak rok temu… zakisić kapustę. – Data idealna, bo w czasie jesiennym – mówią. Była wspólna praca i… wiele wspomnień.

Panie podkreślają, że jesień to dla gospodyń wyjątkowy czas. Wtedy w domu pachnie zupą grzybową, pomidorówką z letnich pomidorów. Jest zapach jabłek, śliwek, zapiekanych gruszek. – My gospodynie ciągle coś do tych słoików upychamy, żeby było na zimę, bo nasze rodziny zjedzą wszystko. Wkładamy jedne słoiki i już następne czekają. Ten rok jest wyjątkowo urodzajny – opowiadają.

Jak mówią, bardzo ważne są spotkania, a później wspomnienia. – Właśnie dlatego do wspólnego kiszenia kapusty zaprosiliśmy KGW ,,Potworowianki”, nasze sąsiednie koło. Poczęstowałyśmy koleżanki ciepłym kakao oraz racuchami, które na bieżąco smażyła nasza babcia Czesia. Znikały tak szybko, bo... cóż może być lepszego od ciepłego mleczka z racuchami? – mówią.

Potem był czas na pracę. – A praca z nimi to czysta przyjemność. Dziewczyny jedna przez drugą kroiły kapustę, a trochę jej miałyśmy. W międzyczasie znów zaserwowaliśmy koleżankom powrót do przeszłości, a mianowicie zrobiłyśmy podpłomyki, czyli ciasto na makaron bardzo cienko rozwałkowane pieczone na kuchni. Kto nie pamięta tego smaku czy zapachu? – mówiły.

W czasie pracy paniom przygrywał na akordeonie pan Józef. – Kiedy czekaliśmy aż kapusta puści sok, wyjęłyśmy na stół nasze przetwory. Każda coś przyniosła. Były pomidory w słodkiej zalewie, patisony w marynacie, teraz już też zapomniane kiszone warzywa na odporność, powidła śliwkowe z orzechami i nutką cynamonu – mówią. Właśnie za powidła otrzymały nagrodę w konkursie ,,Skarby Wielkopolskiej Spiżarni”. – Zajęłyśmy drugie miejsce w powiecie tureckim. A te powidła robię dokładnie jak moja babcia. Nie było kiedyś słoików, dekielków. Ona powidła 4 dni gotowała, wlewała do glinianki na to kładła ściereczkę i wynosiła na strych. Ja robię dokładnie tak samo. Codziennie po kilka godzin na mały ogień i na koniec garść posiekanych drobno orzechów i jeszcze odrobina cynamonu. Gorące wlewam do słoika i gotowe. Ktoś pomyśli, co z tych powideł zostanie po tylu dniach gotowania... Zostanie to co najlepsze, bez konserwantów i ulepszaczy. Wtedy powidła są tak gęste, idealne do pączków czy rogalików. Cieszę się, że ten smak i przepis został doceniony – mówią.

Do ukiszenia kapusty „Marianki” wykorzystały kamionkę – nagrodę, którą otrzymały podczas Zjazdu Kół Gospodyń Wiejskich w Licheniu. I podają przepis na kiszoną kapustę: 10 kg poszatkowanej kapusty, 1 kg startej marchwi 15 łyżek soli (1,5 łyżki na każdy kilogram kapusty), 20 sztuk ziela angielskiego i 20 sztuk liścia laurowego. Beczka do kiszenia kapusty lub duża kamionka bądź plastikowe wiaderko (dopuszczone do kontaktu z żywnością). W dużej misce układać warstwowo kapustę i marchewkę, przesypać solą. Czekać godzinę aż puści sok i zmięknie. Odcisnąć rękoma kapustę i przekładać do kamionki. Dobrze ugniatać pałką lub ubijakiem. Dokładać kolejne warstwy. Na każdą trzeba dać liście laurowe i ziele angielskie i tak aż się skończą. Przykryć pokrywką lub umytym kamieniem, następnie okryć dużą ściereczką i odstawić w ciepłe ciemne miejsce. Proces fermentacji trwa 10 dni. Po tym czasie odstawić w chłodne miejsce. I gotowe.

A jak zrobić kiszone warzywa na odporność? Potrzebne są: 1 cukinia zielona, 1 żółto, 3 marchewki, pół główki małego kalafiora, 2 baldachimy kopru, liście laurowe, 4 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, 2 litry wody, 3 łyżki soli kamiennej, pół szklanki wody z kiszonych ogórków. Cukinię i marchewkę posiekać na szatkownicy. Kalafior podzielić na różyczki. Do słoika włożyć koper, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek, chrzan. Warstwami układać warzywa. W garnku odmierzyć 2 litry wody i dodać sól. Wymieszać aż sól się rozpuści. Wlać wodę z ogórków kiszonych. Zalać warzywa tak, aby wszystkie były zanurzone. Odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.

Po wspólnej pracy przy kiszeniu kapusty przyszedł czas na kolację. – Rozmawialiśmy tak do późnych godzin wieczornych. Opowiadałyśmy sobie różne historie. Na przykład jak to kombajn przyprowadzili do jednego gospodarstwa. Koleżanka zobaczyła, że jadą w pole maszynę wypróbować, to pobiegła do szafy po słoik z wodą święconą. Złapała i poleciała na to pole, odkręca, żeby pokropić nowy nabytek, uchronić od nieszczęść... a tu zamiast wody święconej złapała słoik ze spirytusem! Ale widocznie pomogło. Kombajn chodzi do dziś. Wspominałyśmy też czasy, jak będąc dziećmi wstawało się rano, a nasze mamy już tyle zdążyły zrobić... krzątały się w kuchni. Wcześniej nakarmiły kury, dały jeść krowom, wydoiły je, w piecu napaliły, ojciec w polu albo w kolejce z burakami stał na sprzedaż. Ugotowały zupę mleczną na śniadanie i jeszcze sąsiadce szły pomóc na polu. I tak przez chwilę siedziałyśmy w ciszy, zatrzymałyśmy się gdzieś, gdzie świat był prostszy i piękniejszy. Nieraz zastanawiamy się czy nasze dzieci i wnuki uwierzą, że tak kiedyś było... Czy powiedzą, że to było wymyślone – mówią.

„Marianki” podziękowały ,,Potworowiankom” za wspólnie spędzony czas i miły upominek. – Dziękujemy również „Przeglądowi Konińskiemu”. Właśnie mija równo rok, kiedy pierwszy raz znalazłyśmy się w ,,Królestwie Gospodyń”. Cieszymy się, że nasze koło i to co się u nas dzieje znajduje miejsce na łamach waszego tygodnika – mówią.

Otwarcie 1,5 %
KRÓLESTWO GOSPODYŃ. Jesienią dom pachnie przetworami
KRÓLESTWO GOSPODYŃ. Jesienią dom pachnie przetworami
KRÓLESTWO GOSPODYŃ. Jesienią dom pachnie przetworami