W Uniejowie odbył się „Piknik dla Ukrainy”, podczas którego prowadzona była kwesta, z której dochód przeznaczony zostanie na pomoc uciekającym przed wojną obywatelom Ukrainy. Zainteresowanych tym wydarzeniem było wielu toteż udało się zebrać 11.483,08 zł, 10 funtów i 1 hrywnę.
„Piknik dla Ukrainy” odbył się przy „Termach Uniejów”.
Pomysłodawcami akcji byli kucharze Mikołaj Shvets – szef kuchni restauracji
Herbowa i Sebastian Emche z Uniejowskiej Wędzarni. Tym razem
do ekipy dołączyli Mateusz Mik z „MikSer Street Food”
oraz Marcin Gierada z „Miejscówki”. Szefowie kuchni od samego
rana gotowali m.in. grochówkę i gulasz, a potem kusili
wszystkich zapachem grillowanych kiełbasek i kaszanek oraz kręconych
frytek. Nie ustępowały im gospodynie wiejskie
z Felicjanowa, Człop, Rożniatowa, Orzeszkowa. Wilamowa i Spycimierza.
Napiekły mnóstwo wyśmienitych ciast oraz ugotowały żurek. Kusiły też domowymi przetworami
i wielkanocnymi palemkami.
Licznie przybyłym na piknik, pobyt umilały też występy
lokalnych zespołów. Zaprezentowały się: Kapela ze Wsi Wilamów, Zespół
wokalny Effatha z Chwalborzyc i Zespół Śpiewaczy „Włościanki”. Duże
wrażenie na widzach zrobił też występ
Mażoretek Driady Uniejów. Dziewczęta w kolorowych strojach tańczyły
w rytm tradycyjnych utworów.
Podczas pikniku prowadzona była kwesta na rzecz ukraińskich
uchodźców. Jej organizatorem był Komitet
Społeczny „Gmina Uniejów Pomaga”. Zebrano 11.483,08 zł, 10 funtów
i 1 hrywnę.
(art)