W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
YOCHI

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy z KGW Marianki. Przepis na ciasto, które zawsze się udaje

2022-02-09 12:48:31

Międzynarodowy Dzień Pizzy z KGW Marianki. Przepis na ciasto, które zawsze się udaje

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Na tę okazję panie z KGW Marianki w gminie Kawęczyn, powiat turecki, przygotowały kilka propozycji. Zdradziły też przepis na przepyszne ciasto i gwarantują, że pizza zostanie wymieciona do ostatniego okruszka. Historia pizzy, podobnie jak historia świata jest mocno skomplikowana. Pytając o jej pochodzenie, odpowiemy z pewnością, że kolebką potrawy, która zawładnęła całym światem, są Włochy. I to po części prawda, bo tu doprowadzono pizzę na poziom sztuki renesansowych artystów. Jednak, jak wiele innych, tak i pizza przywędrowała do Italii ze starożytnej Grecji, gdzie znano ją już pod nazwą „plankuntos” - ciasta zapiekanego z ziołami, czosnkiem i oliwkami.

Przepis na ciasto:

Rozczyn:

1/3 paczuszki drożdży 1 łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka

1 łyżka mąki odstawiamy

3 szklanki mąki

3 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

200 ml ciepłego mleka

Z podanych składników plus wyrośnięty rozczyn wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w misce przykryte ściereczką. W tym czasie przygotowujemy ulubione składniki, które trafią na ciasto i gotowe do piekarnika. Razem z paniami z KGW Marianki życzymy wam smacznego!

ki



Międzynarodowy Dzień Pizzy z KGW Marianki. Przepis na ciasto, które zawsze się udaje
Międzynarodowy Dzień Pizzy z KGW Marianki. Przepis na ciasto, które zawsze się udaje
Międzynarodowy Dzień Pizzy z KGW Marianki. Przepis na ciasto, które zawsze się udaje