Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Na tę okazję panie z KGW Marianki w gminie Kawęczyn, powiat turecki, przygotowały kilka propozycji. Zdradziły też przepis na przepyszne ciasto i gwarantują, że pizza zostanie wymieciona do ostatniego okruszka. Historia pizzy, podobnie jak historia świata jest mocno skomplikowana. Pytając o jej pochodzenie, odpowiemy z pewnością, że kolebką potrawy, która zawładnęła całym światem, są Włochy. I to po części prawda, bo tu doprowadzono pizzę na poziom sztuki renesansowych artystów. Jednak, jak wiele innych, tak i pizza przywędrowała do Italii ze starożytnej Grecji, gdzie znano ją już pod nazwą „plankuntos” - ciasta zapiekanego z ziołami, czosnkiem i oliwkami.
Przepis na ciasto:
Rozczyn:
1/3 paczuszki drożdży 1 łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka
1 łyżka mąki odstawiamy
3 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
200 ml ciepłego mleka
Z podanych składników plus wyrośnięty rozczyn wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w misce przykryte ściereczką. W tym czasie przygotowujemy ulubione składniki, które trafią na ciasto i gotowe do piekarnika. Razem z paniami z KGW Marianki życzymy wam smacznego!
ki