W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
LIS - VOLVO 4 tydzień PAŹDZIERNIK B

Aktualności

Chodzą im po głowach nowe kulinarne pomysły

2021-08-24 07:27:00
Chodzą im po głowach nowe kulinarne pomysły

Zdrowe żywienie, kulinaria, regionalne smaki to niektóre z zainteresowań członkiń Koła Gospodyń Wiejskich w Rudzicy. – Brałyśmy udział w wielu kulinarnych konkursach i mamy na koncie sporo znaczących sukcesów. Takim było też zakwalifikowanie się do Wielkopolskiego Wojewódzkiego Finału XX Konkursu: Nasze kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, który odbył się w gminie Dobra (powiat turecki) – informują członkinie.

Koło w konkursie kulinarnym zaprezentowało polewkę na maślance oraz zawijaski z kurczaka ze szczawiem. Polewka, jako tradycyjne danie śniadaniowe, jest na pewno pamiętana przez starszych. Zawijaski z piersi kurczaka pojawiają się natomiast pod różnymi nazwami, w różnej formie i z różnymi farszami. Często serwowane są przez okoliczne zakłady gastronomiczne. Farsz naszych zawijasków zawierał szczaw, szpinak, twaróg, pestki dyni, a podałyśmy je z dziadami i modrą kapustą. Nasze potrawy, pięknie udekorowane jadalnymi kwiatami wyróżniały się urodą na pokazowym sędziowskim stole informują panie z KGW Rudzica.

Członkinie godnie reprezentowały gminę Kramsk i powiat koniński, występując w regionalnych, własnoręcznie uszytych niedawno strojach. – Na pamiątkę mamy piękne zdjęcia, między innymi ze zwycięzcami konkursu ze stowarzyszenia Tradycji i Regionalności w Skrzatuszu, występującymi w strojach z epoki swoich potraw z XVII wieku, przebranymi za Azję Tuhajbejowicza i Onufrego Zagłobę. Zaproszenie do zdjęcia przy naszym stole przyjął też Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa Wielkopolskiego wraz z Tadeuszem Geblerem, burmistrzem Dobrej. Wyjechałyśmy z konkursu wprawdzie bez nagrody, ale bogatsze o doświadczenie, nowe pomysły i wiele zawartych znajomości. Wybieramy się na Finał Krajowy dopingować zwycięzców naszego konkursu. Mamy nadzieję, że dania z kapłona zwyciężą. Chodzą nam też po głowach różne nowe pomysły na następne konkursy piszą w mediach społecznościowych członkinie KGW Rudzica. Koło istnieje od 1957 roku.

Chodzą im po głowach nowe kulinarne pomysły
Chodzą im po głowach nowe kulinarne pomysły
Chodzą im po głowach nowe kulinarne pomysły
Chodzą im po głowach nowe kulinarne pomysły
Chodzą im po głowach nowe kulinarne pomysły
Chodzą im po głowach nowe kulinarne pomysły
Chodzą im po głowach nowe kulinarne pomysły
Milena Fabisiak



Śledź nas na

Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom:





rechot
Jachirze w sejmie też chodziły,ale je PO-żarła,a panie z KGW w Rudzicy serdecznie pozdrawiam.


Jesteśmy na: