W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Shootersss

Aktualności

W jednym miejscu spotkali się ludzie wielu zawodów, talentów i umiejętności. X Festiwal Nauki i Sztuki w III LO

2021-04-29 08:19:11

W jednym miejscu spotkali się ludzie wielu zawodów, talentów i umiejętności. X Festiwal Nauki i Sztuki w III LO

42 spotkania, kilka godzin ciekawych rozmów m.in. o historii regionu, zmianach klimatycznych, dietach z internetu, a do tego radość uczniów i nauczycieli z bycia razem, choć za pośrednictwem łącza internetowego – tak w skrócie opisać można X Festiwal Nauki i Sztuki zorganizowany w III Liceum Ogólnokształcącym im. C.K. Norwida w Koninie.

Festiwal odbył się wczoraj, czyli 28 kwietnia. – Mimo że pandemia wymusiła na nas przeniesienie go do internetu, to wydarzenie miało niepowtarzalny klimat. Dzięki formie on-line byliśmy obecni w kilku miastach, a nawet poza granicami kraju. Cieszy nas udział wspaniałych gości oraz duże zainteresowanie ze strony młodzieży – również absolwentów, których ścieżki kariery zaprowadziły do innych krajów – informuje Michał Wanjas, wicedyrektor III LO w Koninie.

Gośćmi festiwalu byli m.in. przedstawiciele Politechniki Poznańskiej, Uniwersytetu Wrocławskiego, PWSZ w Koninie, Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Koninie, Polska Uniwersytecka Szkoła Kształcenia Uniwersyteckiego w Krakowie, Damian Kruczkowski – dyrektor MBP w Koninie, Barbara Halska – prezes Stowarzyszenia Kreatywnych Nauczycieli czy Grzegorz Walijewski – rzecznik IMGW-PIB. Tematy, które poruszali podczas spotkań ze słuchaczami trafiały w zainteresowania uczniów i ich oczekiwania. – Rozmowy toczyły się wokół problemów klimatycznych w naszym kraju, negatywnych skutków nadużywania napojów energetycznych, stosowania diet internetowych czy wykorzystania najnowszych technologii w samorozwoju uczniów. Nie zabrakło odniesień do historii regionu dotyczących losów ewangelików i kamedułów na Ziemi Konińskiej. Przy tej okazji zachęcamy uczniów III LO do tworzenia Kroniki „małych ojczyzn” – wyjaśnia Michał Wanjas.

Festiwal to też okazja do pokazania umiejętności i dokonań wychowanków szkoły. Uczniowie mają okazję rozwijać kompetencje kluczowe, zaprezentować i przybliżyć kolegom z innych klas swoje zainteresowania, podzielić się sukcesami i wiedzą oraz umiejętnościami językowymi. – Dla „pierwszaków”, którzy przez pandemię nie zdążyli w pełni poznać historii szkoły i jej patrona przybliżyliśmy postać C.K. Norwida – informuje wicedyrektor szkoły. – Dodajmy, że celem festiwalu jest umożliwienie uczniom spotkania w jednym miejscu ludzi wielu zawodów, talentów i umiejętności po to, żeby poszerzyć wiedzę wychowanków III LO, rozwinąć ich zainteresowania, a być może nakierować na wybór właściwego dla nich kierunku studiów.

opr. mar
W jednym miejscu spotkali się ludzie wielu zawodów, talentów i umiejętności. X Festiwal Nauki i Sztuki w III LO
W jednym miejscu spotkali się ludzie wielu zawodów, talentów i umiejętności. X Festiwal Nauki i Sztuki w III LO
W jednym miejscu spotkali się ludzie wielu zawodów, talentów i umiejętności. X Festiwal Nauki i Sztuki w III LO



Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom:





Andzelika
Do artykułu"skutki nieregularnych posiłków" ........żeby schudnąć trzeba ograniczyć cukier( a wię produkty które zawierają go b dużo :produkty mączne ,kasze ,chleb( tez razowy) ,płatki,ryż ,bo one zawierajæ w100gr produktu ok70 gr węgowodanów -a to jest b dużo).Przerwy miedzy posiłkami to min.4 godziny( chodzi tużeby cukier miał czas wrócić do normy i nie doszło do rozwoju insulinooporności)Trzy posiłki to jest wystarczajaco,po zatym odpowiednia ilość białka w zależności od rodzaju aktywności itp( na noc nie za duzo bo może podwyższyć rano cukier).No i duzo tłuszczu ( ale tu trzeba zwrócić uwagę ,by jednocześnie nie podawać dużo tłuszczu i duzo węglowodanów).Nadmiar węglowodanów i zbyt krótkie przerwy powodują że cukier zamienia się w tk tłuszczową( w postaci trójglicerydów)..I jescze kwesti jakie tłuszcze ,ile wegow itp .poczytac sobie zagłębić sie w temacie