W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Stary Browar od 01.02.2021

Aktualności

Zdrowa dieta na dłuższe życie. Senior powinien jeść najlepiej!

2021-01-21 11:59:18
Zdrowa dieta na dłuższe życie. Senior powinien jeść najlepiej!

Gorsze samopoczucie, brak sił, zmniejszony apetyt. Z wiekiem dopadają nas kolejne dolegliwości. Kluczowym w zachowaniu zdrowia i witalności jest zbilansowana dieta, bogata w składniki odżywcze. Dzień Babci i Dziadka to doskonała okazja, aby zainteresować się tym, co na co dzień jedzą nasi seniorzy.

Koktajl warzywno-owocowy

Pięć lat temu została opracowana nowa wersja „Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej”. Jest ona zgodna z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), które obowiązują i dziś. U podstawy „Piramidy” znalazły się różne formy aktywności fizycznej, czołową pozycję wśród produktów spożywczych zajęły natomiast warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Mięso i tłuszcze znalazły się na szarym końcu układanki.

Warzywa i owoce powinny być składnikiem wielu, a nawet wszystkich posiłków (powinny stanowić połowę tego, co jemy, ale istotne są proporcje – 3/4 powinny stanowić warzywa, ¼ owoce). Są źródłem witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika. Biorą udział we wszystkich procesach przemiany materii. W istotny sposób wpływają na nasze zdrowie, zmniejszają ryzyko chorób krążenia, cukrzycy czy nowotworów.

– Osoby starsze potrzebują kilku porcji różnorodnych antyoksydantów dziennie. To bardzo ważne, aby hamować procesy degeneracyjne w organizmie. Jeśli to możliwe, warto korzystać ze świeżych owoców i warzyw. Po sezonie zawsze mamy dostęp do bogatych w witaminy buraków, marchwi i jabłek. Jeżeli są problemy z pogryzieniem można je łączyć w koktajlach, dodawać starte do surówek. Jako dodatek do obiadu świetnie sprawdzają się kiszonki, które poprawiają trawienie. I to nie tylko kiszona kapusta, ogórki, ale także papryka, marchewka czy buraki – podpowiada Bożena Janicka, lekarz rodzinny, prezes PPOZ.

Błonnik na układ pokarmowy!

Na wyższym szczeblu „Piramidy” znajdują się produkty zbożowe (rekomenduje się spożycie produktów pełnoziarnistych, które są najlepszym źródłem błonnika, węglowodanów złożonych, witamin – szczególnie z grupy B oraz składników mineralnych). Błonnik pokarmowy odgrywa ogromną rolę w diecie osób w każdym wieku. Daje uczucie sytości i reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nowotworom jelita grubego. Wśród zdrowych produktów zbożowych, Instytut Żywności i Żywienia wymienia nie tylko pieczywo, ale także brązowy ryż, makarony, kasze i płatki owsiane, bogate w żelazo, fosfor, czy magnez.

Ryby w walce z demencją

Na przedostatnim miejscu w „Piramidzie” powinno się znaleźć mięso, szczególnie „czerwone”. Z powodzeniem można je zastąpić nasionami roślin strączkowych, jajami, a dla seniorów szczególnie cenne są ryby (najlepiej morskie). Dostarczają cennych kwasów omega 3, które mają działanie przeciwzapalne. Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu – szczególnie DHA (kwas dokozaheksanowy), który wspomaga koncentrację i chroni przed problemami z pamięcią oraz demencją.

Ruch – 20 minut dziennie

– W parze ze zdrową dietą powinna iść aktywność fizyczna, która jest niezbędna dla zachowania ciała i mózgu w dobrym stanie. Wzmacnia serce, poprawia krążenie, pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zgodnie z zaleceniami WHO senior powinien przeznaczać na nią przynajmniej 2,5 godziny tygodniowo, czyli nieco ponad 20 minut dziennie, w odcinkach nie krótszych niż 10 minut jednorazowo. To nie musi być ekstremalny wysiłek fizyczny, ale zwykły spacer, jazda na rowerze, czy nordic walking – radzą lekarze PPOZ.

Anna Chadaj

Podziel się


Jesteśmy na: