W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar do 30.11.24

Aktualności

Koniński Bank Żywności podsumował miniony rok. Rozdali 1,2 miliona kilogramów jedzenia

2020-02-17 11:45:53
Koniński Bank Żywności podsumował miniony rok. Rozdali 1,2 miliona kilogramów jedzenia

Zorganizowali warsztaty żywieniowe dla 16.900 podopiecznych, rozdali 1 mln 170 tys. kilogramów jedzenia o wartości 6 mln 350 tys. zł, Akcja Pogotowia św. Mikołaja przyniosła 4.400 paczek – tak wyglądał miniony rok w Konińskim Banku Żywności. W 2020 organizacja wzbogaciła się o nową ciężarówkę.

Ireneusz Niewiarowski, prezes Konińskiego Banku Żywności i Joanna Piekarczyk, dyrektor tej instytucji zaprosili dziś na tradycyjne podsumowanie minionego roku. 2019, choć o 4 miesiące przesunęło się wydawanie pomocy z programu operacyjnego „Pomoc Żywnościowa”, był podobny do 2018. W tym roku także rozpoczęto już wydawanie produktów – statystyczny podopieczny otrzyma ich ok. 50 kg – to ser żółty, cukier, olej, makaron, konserwy, przetwory warzywne, czy sok jabłkowy.

Nowością w Konińskim Banku Żywności jest program, który rozpoczął się w styczniu tego roku pod hasłem „Ekomisja. Nie marnuję”. – To program skierowany do uczniów szkół podstawowych, w naszym regionie weźmie w nim udział 10 placówek. Polega on na tym, by edukować już najmłodszych w zakresie niemarnowanie. Zwracamy uwagę na to, że marnowanie żywności to nie tylko problem wyrzucania jedzenia, ale również zużywanie energii i wody, a przez to zanieczyszczanie środowiska – wyjaśnia Joanna Piekarczyk, dyrektor KBŻ. W szkołach dla około 700 dzieci z SP15, SP9, SP6 i SP7 oraz ze Starego Miasta, Rychwała i Babiaka, powstaną Kluby Niemarnowania Żywności, które będą przekazywać wiedzę.

Ireneusz Niewiarowski mówił dziś także o działającej już ustawie o przeciwdziałaniu marnowania żywności, która narzuca sklepom obowiązek współpracy z instytucjami takimi jak bank żywności i przekazywanie im produktów, zamiast ich wyrzucać. – Już z tej akcji otrzymaliśmy 34 tys. 812 kg żywności o wartości powyżej 700 tys. zł. A są jeszcze sklepy, które nie przystąpiły do współpracy – twierdzi prezes.

W tym roku Koniński Bank Żywności wzbogacił się o nowy samochód ciężarowy. Ten przyjechał w ubiegłym tygodniu. Został kupiony dzięki stuprocentowej dotacji z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Jak podkreśla Joanna Piekarczyk, poprzednie auto, z którego korzystał bank, jest już bardziej niż pełnoletnie. Nowe może zabrać 18 palet, ma 15 ton ładowności, a do tego jest też chłodnią i mroźnią. – Ciężarówka jest nam potrzeba na co dzień, bo jeździmy nią do producentów, odbierać żywność, która trafia do magazynu, a później jest dystrybuowana wśród organizacji – mówi dyrektor KBŻ.

Koniński Bank Żywności podsumował miniony rok. Rozdali 1,2 miliona kilogramów jedzenia
Koniński Bank Żywności podsumował miniony rok. Rozdali 1,2 miliona kilogramów jedzenia
Koniński Bank Żywności podsumował miniony rok. Rozdali 1,2 miliona kilogramów jedzenia
Koniński Bank Żywności podsumował miniony rok. Rozdali 1,2 miliona kilogramów jedzenia



Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom:





Bądźmy dobrymi!
Trzeba dzielić się z innymi, pomagać.
sat
Żyjąc w dobrobycie państwa PIS, zbieranie żywności jest niedorzeczne.500+,13+ 4+.a bieda coraz większa !PISowskie Państwo Bezprawia kiedyś z hukiem upadnie,obym doczekał upadku na ryj Jarusia !!!
aktor
Ile zarabia pan prezes i pani dyrektor i z jakich pieniędzy to idzie????????????Kto finansuje ten POżytek zdarczynności?????????