Bogactwo
ekspresów do kawy: który wybrać?
Miłośnicy kawy często mawiają, że filiżanka
dobrego espresso to dobry początek dnia. Pewnie każdy się z tym zgodza, ale
smak kawy może się różnić. Wpływ na to ma nie tylko sama kawa, ale i sposób jej
przygotowywania. Smak prawdziwego espresso pomaga wydobyć ekspres ciśnieniowy,
więc jeśli chcesz cieszyć się tym rodzajem kawowego napoju w domu lub w pracy,
warto zapoznać się z rodzajami i możliwościami tych urządzeń.
·
Automatyczne
ekspresy do kawy są przeznaczone przede wszystkim
dla tych, którzy chcą doskonałego rezultatu łatwo i szybko. Wystarczy tylko
napełnić pojemiki kawą i wodą, a potem wcisnąć guzik i już można cieszyć się
swoją ulubioną kawą, także z mlekiem. Obecnie automatyczne ekspresy do kawą
mają wiele dodatkowych funkcji, dzięki którym można tworzyć kawowe receptury
wedle uznania. Poza tym są wyposażone w automatyczne funkcje płukania i
czyszczenia, dzięki czemu utrzymanie ich w czystości jest wyjątkowo proste i
nie wymaga wiele wysiłku. Dla koneserów lubiących cały rytuał parzenia i
chcących otrzymać wyjątkowo gęste espresso z kremową pianką, zapewne lepsze
będą ekspresy kolbowe, które umożliwiają większą kontrolę nad całym procesem i ułatwiają
eksperymentowanie ze smakiem napoju. Jeśli jednak nie zależy ci na zabawie w
baristę, zalety automatycznego ekspresu do kawy są nie do przebicia.
·
Kolbowe
(półautomatyczne) ekspresy do kawy są dla tych,
którzy lubią nie tylko pić kawę, ale też ją przygotowywać. Wymagają posiadania
pewnych umiejętności, które najpierw trzeba zdobyć. Jednak potem rezultaty
pokażą, że było warto. Przy ich pomocy można kontrolować czas ekstrakcji,
temperaturę i ciśnienie, ale takie funkcje posiadają tylko ekspresy
profesjonalne do domowego użytku. Zwykłe ekspresy kolbowe są najczęściej małe i
dość tanie w prównaniu do ekspresów automatycznych. Jeśli więc interesuje cię
kompaktowy, niedrogi ekspres, a przy tym przygotowywanie kawy to dla ciebie
rytuał, z pewnością taki ekspres zaspokoi twoje potrzeby.
·
Kapsułkowe
ekspresy do kawy zostały
zaprojektowane z myślą o osobach poszukujących prostoty.
Są one wyjątkowo łatwe w obsłudze i utrzymaniu czystości. Wystarczy wlać wodę
do pojemnika, włożyć kapsułkę z kawą do urządzenia i wcisnąć guzik. Po chwili
pyszny napój już paruje w filiżance. Potem wystarczy wyrzucić zużyte kapsułki i
już – żadnego bałaganu z fusami. Dodatkową ich zaletą są małe rozmiary i niska
cena oraz duży wybór kapsułek, również aromatyzowanych. Są one więc idelne dla
osób lubiących różnorodność smaków. Ich wadą jest natomiast dość wysoka cena
kawy w kapsułkach.
·
Ekspresy
,,Handpresso" są dla podróżników. Aparat ,,Auto
Capsule" przygotuje espresso w samochodzie. Wystarczy go podłączyć do gniazdka
od zapalniczki 12/24 V, a ,,Pump Black" wymaga tylko ręcznego pompowania, więc
przy jego pomocy można przyrządzić espresso dosłownie wszędzie! Oprócz
mobilności, dużą zaletą tych ekspresów są ich małe rozmiary i lekkość, więc
zmieszczą się nawet w niewielkim plecaku lub torbie. Higienicznie przygotowują
espresso wysokiej jakości, aby można było cieszyć się dobrą kawą zawsze i
wszędzie.
·
Zaparzacz
typu Moka jest dla tych, którzy lubią smak mocniejszego,
tradycyjnego włoskiego espresso oraz mają więcej czasu i ochoty na jego
przygotowanie. Dla takich osób świat kawy
zwykle nie ma tajemnic. Ta kawiarka to klasyka i pewnie nie trzeba jej szerzej
omawiać. Przygotowuje espresso o wyjątkowo intensywnym smaku, z gęstą cremą. Największą
wadą tego urządzenia jest konieczność monitorowania procesu zaparzania, aby nie
dopuścić do przegrzania napoju. Inne wady to dość dłogi czas przygotowywania i
sporo mycia.
Jak już wiemy, największy wpływ na smak kawowego napoju ma sama kawa oraz
sposób parzenia. Obecnie dostępna na rynku różnorodność urządzeń do
przyrządzania ekspresso na pewno każdemu umożliwi znalezienie tego, który
najlepiej spełni kawowe preferencje. Kiedy już odnajdzie
się tę ulubioną, zawsze będzie można cieszyć się nie tylko piciem doskonałej
kawy, ale i jej przygotowywaniem. A jeśli dany sposób się znudzi, świat kawy oferuje
wiele innych możliwości do wypróbowania.