Dziś Wielka Sobota, podczas której wierni przynoszą do kościołów koszyczki wypełnione pokarmami, aby zostały poświęcone. W kościele pw. św. Wojciecha kapłani przypominają o symbolice Triduum Paschalnego, podkreślając, że jesteśmy w połowie okresu świątecznego, bo święta nie zaczynają się w niedzielę rano. Wspominają także, jakie potrawy umieszczone w koszyczku wielkanocnym symbolizują poszczególne dni Wielkiego Tygodnia.
Po modlitwie następuje poświęcenie pokarmów, po czym kapłani apelują o odwiedzenie Grobu Pańskiego i udział w wieczornej liturgii. W niektórych kościołach odczytywany jest również list od biskupa Alojzego Meringa.
A co mieszkańcy Konina wkładają do święconek? – Obowiązkowo jajko, wędliny i chleb. Musi też być baranek, sól, kawałek ciasta i masło, a wszystko przykryte białą serwetką – zdradziła pani Agnieszka.